bosbessen

bosbessen

 

Deze lekkere vrucht komt van oorsprong in de Nederlandse natuur voor en is dan ook gewoon te vinden in ons land. Wat we in de winkel kopen is echter  geen inheemse plant maar familie van de bosbes. Op de verpakking staat dan ook als omschrijving blauwe bes .
Bosbessen zijn een goede bron van vitamine K. Ze bevatten ook vitamine C, vezels, mangaan en andere anti-oxidanten (met name anthocyanen)

Gewaardeerd voor zijn hoge niveaus van antioxidanten, sommige voedingsdeskundigen geloven dat als u slechts één wijziging aanbrengt in uw dieet, het zijn moet om toe te voegen bosbessen.

Die-hards vordering bosbessen kunnen helpen beschermen tegen hart-en vaatziekten en bepaalde kankers, evenals uw geheugen te verbeteren.

Waarom is de bosbes zo goed voor ons?

De bosbes heeft vele aantrekkelijke eigenschappen. Hieronder zullen een aantal van deze eigenschappen verder worden toegelicht.

 

Minder vet en een mooiere huid door de bosbes

Uit onderzoek is gebleken dat de bosbes ervoor zorgt dat het buikvet verminderd, daarbij verlagen de bosbessen ook debloedsuikerspiegel en het cholesterolgehalte. Bosbessen hebben invloed op de genen die verantwoordelijk zijn voor het verbranden van vet en de opslag ervan. Hiermee worden in een keer de drie belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten en diabetes. Bosbessen zouden zelfs even goed als cholesterolverlagende medicijnen werken, zonder alle schadelijke bijwerkingen.

Minder buikvet kan natuurlijk bij deze en gene leiden tot een hangende huid op de buik. Ook hiervoor heeft bosbes de oplossing. De stof die ervoor zorgt dat de bosbes blauw ziet (anthocyaan) stimuleert ook de collageenproductie. Collageen is de natuurlijke stof die je huid elastisch en dus jong houdt waardoor de huid op de buik weer sneller een gladde vorm kan aannemen. Uiteraard zal ook je gezicht hiervan aanzienlijk kunnen profiteren. Dit voordeel krijg je als je de bosbes eet maar je kunt ze ook tot een masker verwerken dat je maakt van:

 • Een volle hand bosbessen
 • het sap van een citroen
 • 2 soeplepels yoghurt

 

Een bron van antioxidanten

Bosbessen bevatten vele antioxidanten die het lichaam beschermen tegen diverse ouderdomsziekten. Een specifieke antioxidant die in bosbessen voorkomt, pterostilbene, zou volgens onderzoek werkzaam kunnen zijn tegen het ontstaan van darmkanker.

Maar ook zouden deze antioxidanten ons beschermen tegen de ouderdomsgebonden afbraak van hersencellen, zoals bijvoorbeeld een vermindering van het korte termijn geheugen. Onderzoek heeft uitgewezen dat bosbessen nog niet nader in kaart gebrachte stoffen bevatten die een gunstig effect hebben op het functioneren van de hersenen en schade door ouderdom aan de hersenen kan verminderen. Ook zou de bes een gunstig effect hebben op de navigatiemogelijkheden, het evenwicht, de coördinatie en de snelheid.

werking van de bosbes

 • Vitamine A houdt de schildklierwerking in evenwicht
 • Bosbessen verbeteren onze spijsvertering en gaan buikloop tegen
 • Ze verbeteren ons zicht, helpen bij vermoeide ogen, helpen bij de verbetering van het nachtzicht en zorgen ervoor dat de ogen zich beter kunnen aanpassen aan hevig licht. Tijdens WO 2 gebruikten de piloten de bosbessen tegennachtblindheid.
 • Bosbessen hebben een gunstige werking op slecht werkende lymfeklieren of opgezette klieren
 • Het hoge kaliumgehalte onttrekt vocht (H2O) aan het lichaam.
 • Zorgt ervoor dat zwangerschapsklachten verdwijnen
 • hebben een positieve invloed op lever en galblaas
 • Bevorderen goed functioneren van de urinewegen en verminderen de kans op infecties

 

bosbessen
Beoordeel deze pagina

Geef een reactie