pure chocolade

pure chocolade7 Bewezen gezondheidsvoordelen van Dark Chocolate

Donkere chocolade is geladen met voedingsstoffen die een positieve invloed kan hebben op je gezondheid.

Gemaakt van het zaad van de cacao boom, is een van de beste bronnen van antioxidanten op de planeet.

Studies tonen aan dat donkere chocolade (niet de suikerhoudende onzin) kan de gezondheid te verbeteren en het risico op hart- en vaatziekten.

 

1. Donkere Chocolade is zeer voedzaam
Als je kwaliteit donkere chocolade te kopen met een hoog cacaogehalte, dan is het eigenlijk heel voedzaam.

Het bevat een fatsoenlijk bedrag van oplosbare vezels en is geladen met mineralen.

Een 100 gram reep pure chocolade met 70-85% cacao bevat (1):

11 gram vezels.
67% van de ADH voor ijzer.
58% van de ADH voor magnesium.
89% van de ADH voor koper.
98% van de ADH voor mangaan.
Het heeft ook veel kalium, fosfor, zink en selenium.

Natuurlijk, 100 gram (3,5 gram) is een vrij grote hoeveelheid en niet iets wat je moet dagelijks consumeren. Al deze voedingsstoffen komen ook met 600 calorieën en matige hoeveelheden suiker.

 

Om deze reden is pure chocolade het best met mate geconsumeerd.
Het vetzuur profiel van cacao en donkere chocolade is uitstekend. De vetten zijn voornamelijk verzadigde en enkelvoudig onverzadigde, met kleine hoeveelheden polyonverzadigde.
Het bevat ook stimulerende middelen als cafeïne en theobromine, maar is het onwaarschijnlijk dat je wakker houden ’s nachts als de hoeveelheid cafeïne is zeer klein in vergelijking met koffie.

 

Bottom Line: Kwaliteit pure chocolade is rijk aan vezels, ijzer, magnesium, koper, mangaan en een paar andere mineralen.

 

2. Dark Chocolate is een krachtige bron van antioxidanten

Heb je ooit gehoord van een maatregel genoemd ORAC?

ORAC staat voor Oxygen Radical Absorbance Capacity. Het is een maat voor de antioxidant activiteit van voedingsmiddelen.

Kortom, onderzoekers pit een bos van vrije radicalen (slecht) tegen een steekproef van voedsel en zie hoe goed de anti-oxidanten in het voedsel kunnen “ontwapenen” hen.

De biologische relevantie van deze statistiek wordt in twijfel getrokken, omdat het is gedaan in een reageerbuis en kan niet hetzelfde effect op het lichaam hebben.

Echter, ik denk dat het is het vermelden waard dat ruwe, onbewerkte cacao bonen behoren tot de hoogst scorende voedingsmiddelen die zijn getest waard.
Donkere chocolade is geladen met organische verbindingen die biologisch actief zijn en werken als antioxidant. Deze omvatten polyfenolen, flavonoïden, catechinen, onder anderen.
Een studie toonde aan dat cacao en donkere chocolade bevat meer anti-oxidant activiteit, polyfenolen en flavonoïden dan andere vruchten ze getest, die bosbessen en Acai bessen (2) opgenomen.

 

Bottom Line: Cacao en donkere chocolade hebben een breed scala van krachtige antioxidanten, veel meer dan de meeste andere voedingsmiddelen.

 

3. Dark Chocolate Moge de doorbloeding te verbeteren en een lagere bloeddruk

 

De flavanolen in pure chocolade kan het endotheel, de bekleding van bloedvaten stimuleren, stikstofoxide (NO), een gas (3) produceren.

Eén van de functies van NO signalen af aan de bloedvaten ontspannen waardoor de weerstand tegen de bloedstroom vermindert en vermindert daardoor de bloeddruk.

Er zijn veel gecontroleerde studies waaruit blijkt dat cacao en donkere chocolade kan de doorbloeding te verbeteren en een lagere bloeddruk, maar de effecten zijn meestal mild (4, 5, 6, 7).

Er is echter ook een studie bij mensen met verhoogde bloeddruk die geen effect vertoonden, dus neem dit alles met een korreltje zout (8).

Bottom Line: De bioactieve stoffen in cacao kunnen verbeteren de bloedstroom in de slagaders en veroorzaken een kleine maar statistisch significante vermindering van de bloeddruk.

 

4. Donkere Chocolade verhoogt HDL en LDL Beschermt tegen oxidatie

 

Het consumeren van donkere chocolade kan een aantal belangrijke risicofactoren voor hart-en vaatziekten te verbeteren.

In een gecontroleerde studie werd cacaopoeder gevonden om geoxideerd LDL-cholesterol aanzienlijk dalen bij mannen.

Het steeg ook HDL en verlaagde totale LDL bij mannen met verhoogd cholesterol (9).

Geoxideerd LDL betekent dat de LDL (“slechte” cholesterol) heeft gereageerd met vrije radicalen.

Dit maakt de LDL deeltje zelf reactief en kunnen schade aan andere weefsels … zoals de bekleding van de bloedvaten in het hart.

Het is volkomen logisch dat cacao verlaagt geoxideerd LDL. Het bevat een overvloed aan krachtige antioxidanten die kan maken in de bloedbaan en lipoproteïnen beschermen tegen oxidatieve schade (10, 11, 12, 13).

Donkere chocolade kan ook insulineresistentie, hetgeen een andere belangrijke risicofactor voor veel ziekten zoals hartziekten en diabetes (14, 15) te verminderen.

 

Bottom Line: Donkere chocolade verbetert een aantal belangrijke risicofactoren voor de ziekte. Het verlaagt de gevoeligheid van LDL tegen oxidatieve schade terwijl het verhogen van HDL en verhoogde gevoeligheid voor insuline.

 

5. Donkere chocolade kan lager het risico op hart-en vaatziekten

 

De verbindingen in donkere chocolade verschijnen zeer beschermend tegen oxidatie van LDL zijn.

Op de lange termijn moet dit leiden tot veel minder cholesterol te dienen in de slagaders en we hebben een lager risico op hart-en vaatziekten zou moeten zien op de lange termijn.

Het blijkt dat we een aantal lange termijn observationele studies die een vrij drastische verbetering laten zien.

In een studie van 470 oudere mannen, cacao werd gevonden om het risico van cardiovasculaire sterfte te verminderen met maar liefst 50% gedurende een periode van 15 jaar (16).

Een andere studie toonde aan dat het eten van chocolade 2 of meer keer per week verminderde het risico van het hebben van verkalkte plaque in de bloedvaten met 32%. Het eten van chocolade had minder frequent geen effect (17).
Een andere studie toonde aan dat chocolade 5+ keer per week verminderde het risico op hart- en vaatziekten met 57% (18).
Natuurlijk, deze 3 studies zijn zogenaamde observationele studies die niet kan bewijzen dat het de chocolade die de vermindering van het risico veroorzaakt.
Echter, gezien het feit dat we een biologisch mechanisme (lagere bloeddruk en geoxideerd LDL) dan vind ik dat het mogelijk is dat regelmatige consumptie van donkere chocolade kan in feite verminderen het risico op hart-en vaatziekten.

Bottom Line: observationele studies tonen een drastische vermindering van hart-en vaatziekten risico voor de mensen die het meest chocolade verbruikt.

 

6. Dark Chocolate kan uw huid beschermen tegen de zon

 

De bioactieve stoffen in donkere chocolade kan ook goed voor je huid.
De flavanolen kan beschermen tegen de zon veroorzaakte schade, een betere doorbloeding van de huid en het verhogen van de dichtheid en de huid hydratatie (19).
De minimale erytheem dosis (MED) is de minimale hoeveelheid UVB-stralen die nodig is om roodheid veroorzaken in de huid, 24 uur na de blootstelling.
In een studie van 30 mensen, de MED meer dan verdubbeld na consumptie van donkere chocolade hoog flavanolen gedurende 12 weken (20).
Als u van plan bent op een strand vakantie, overweeg dan het laden op donkere chocolade in de voorafgaande weken en maanden.

Bottom Line: Studies tonen aan dat de flavonoïden uit cacao kan een betere doorbloeding van de huid en het te beschermen tegen de zon veroorzaakte schade.

 

7. Dark Chocolate Kan verbeteren van de hersenfunctie

 

Het goede nieuws is nog niet voorbij. Donkere chocolade kan ook het verbeteren van de functie van de hersenen.
Een onderzoek bij gezonde vrijwilligers toonde dat 5 dagen consumeren high-flavanol cacao verbetert de bloedtoevoer naar de hersenen (21).
Cacao kan ook een aanzienlijke verbetering van de cognitieve functie bij oudere mensen met een verstandelijke beperking. Het verbetert ook verbale vloeiendheid en verschillende risicofactoren voor de ziekte (22).
Cacao bevat ook stimulerende stoffen zoals cafeïne en theobromine, dat kan zijn een belangrijke reden cacao kan de hersenfunctie op de korte termijn (23) te verbeteren.

Take Home Bericht

 

Er is veel bewijs dat cacao kunnen bieden krachtige voordelen voor de gezondheid, het zijn vooral beschermend tegen hart- en vaatziekten.
Maar natuurlijk, dit betekent niet dat mensen moeten gaan allemaal uit en verbruiken veel chocolade elke dag. Het is nog geladen met calorieën en gemakkelijk te veel eten op. Misschien hebben een vierkant of twee na het diner en probeer ze echt genieten.
Wees ervan bewust dat een groot deel van de chocolade op de markt is onzin. Je nodig hebt om de kwaliteit spul … biologische, pure chocolade met 70% of hoger cacaogehalte kiezen.
Donkere chocolade bevatten vaak wat suiker, maar de bedragen zijn meestal klein en hoe donkerder de chocolade, hoe minder suiker zal bevatten.
Er zijn natuurlijk ook andere voordelen voor chocolade die ik niet heb genoemd … zoals de geweldige smaak.

pure chocolade
Beoordeel deze pagina

Geef een reactie