Papaya

papaya

 

Heerlijk zoet met muskusachtige ondertoon en een zachte, boterachtige consistentie, is het geen wonder dat de papaya werd achtenswaardig genaamd de “vrucht van de engelen” door Christopher Columbus. Zodra beschouwd als vrij exotische, kunnen ze nu gevonden worden in markten het hele jaar door. Hoewel er een lichte seizoensgebonden piek in de vroege zomer en de herfst, papaya bomen produceren fruit het hele jaar door.

Papaja bolvormig of peervormig vruchten . Hun vlees is een rijk oranje kleur met ofwel geel of roze tinten. Binnen de inwendige holte van de vruchten zijn zwarte ronde zaden ingekapseld in een gelatineuze substantie. Zaden Papaya’s zijn eetbaar, hoewel hun peperige smaak is enigszins bitter. Het fruit, evenals de overige delen van de papajaboom, bevatten papaïne, een enzym dat helpt verteren eiwitten. Dit enzym is vooral geconcentreerd in de vrucht als het onrijpe is. Papaïne wordt onttrokken aan verteringsenzymen voedingssupplementen te maken en wordt ook gebruikt als ingrediënt in sommige kauwgom.

gezondheidsvoordelen

Papaja bieden niet alleen de heerlijke smaak en kleur van de zonbeschenen tropen, maar zijn rijke bronnen van antioxidanten zoals carotenen, vitamine C en flavonoïden; de B-vitaminen, foliumzuur en pantotheenzuur; en mineralen, kalium, koper en magnesium; en vezels. Samen vormen deze voedingsstoffen bevorderen van de gezondheid van het cardiovasculaire systeem en bieden ook bescherming tegen darmkanker. Bovendien,bevat  papaya  verteringsenzymen, papaïne, die wordt gebruikt als bromelaïne eenzelfde enzym dat in ananas, sportblessures, andere oorzaken van trauma en allergieën.

Bescherming tegen hart-en vaatziekten

Papaja kan zeer nuttig zijn voor de preventie van atherosclerose en diabetes hartziekte. Papaja zijn een uitstekende bron van krachtige antioxidanten vitamine C en vitamine A (via hun concentratie provitamine A carotenoïden fytonutriënten).

Deze voedingsstoffen voorkomen de oxidatie van cholesterol. Alleen wanneer cholesterol wordt geoxideerd is het in staat om vast te houden aan en op te bouwen in aderwanden, de vorming van gevaarlijke plaques die uiteindelijk kan leiden tot hartaanvallen of beroertes. Een manier waarop voeding vitamine E en vitamine C dit effect kan uitoefenen is door middel van de voorgestelde combinatie met een verbinding genoemd paraoxonase, een enzym dat LDL en HDL cholesterol oxidatie remt.

Papaja is een goede bron van vezels, waarvan is aangetoond dat hoge cholesterolniveaus verlagen. De foliumzuur in papaja is nodig voor de omzetting van een stof homocysteïne in goedaardige aminozuren zoals cysteine en methionine. Als onbekeerde, kan homocysteïne direct beschadigen bloedvatwanden en indien niveaus te hoog worden, wordt beschouwd als een belangrijke risicofactor voor een hartaanval of beroerte.

De voedingsstoffen in papaya ook getoond nuttig bij de preventie van darmkanker. Papaja’s glasvezel kan binden aan kankerverwekkende toxinen in de dikke darm en ze weg te houden van de gezonde darm cellen. Bovendien, papaya’s foliumzuur, vitamine C, beta-caroteen en vitamine E zijn elk geassocieerd met een verminderd risico op darmkanker.

Deze voedingsstoffen zorgen synergetische bescherming voor colon cellen tegen vrije radicalen schade aan hun DNA. Het verhogen van uw inname van deze voedingsstoffen door te genieten van papaya is een bijzonder goed idee voor mensen met een risico op darmkanker

Anti-inflammatoire effecten

Papaya bevat een aantal unieke eiwit-enzymen, waaronder papaïne en chymopapaïne. Deze enzymen bleken lagere inflammatie te helpen en genezing van brandwonden te verbeteren. Bovendien, de antioxidanten in papaya, waaronder vitamine C en beta-caroteen, zijn ook zeer goed op het verminderen van ontsteking. Dit kan verklaren waarom mensen met ziekten die worden verergerd door ontstekingen, zoals astma, osteoartritis en reumatoïde artritis, vinden dat de ernst van de aandoening wordt verminderd wanneer zij meer van deze voedingsstoffen.

immuunsysteem

Vitamine C en vitamine A, die in het lichaam van beta-caroteen in papaya, zijn beide nodig voor de goede werking van een gezond immuunsysteem. Papaya kan daarom een gezond fruit keuze voor het voorkomen van ziektes als terugkerende oorontsteking, verkoudheid en griep.

Bescherming tegen Macula Degeneratie

Je moeder kan je hebben verteld dat wortelen  je ogen helder te houden als een kind, maar als volwassene, het lijkt erop dat fruit is nog belangrijker voor het houden van uw gezicht. Gegevens gerapporteerd in een studie gepubliceerd in de Archives of Ophthalmology geeft aan dat het eten van 3 of meer porties fruit per dag het risico op leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (LMD) kunnen verlagen, de belangrijkste oorzaak van gezichtsverlies bij oudere volwassenen, met 36%, in vergelijking met personen die minder dan 1,5 porties fruit per dag te consumeren. In deze studie, die meer dan 110.000 mannen en vrouwen betrokken zijn, onderzoekers onderzocht het effect van de consumptie van fruit studie deelnemers ‘; groenten; de antioxidant vitamine A, C en E; carotenoïden en de ontwikkeling van vroege ARMD of neovasculair ARMD, een ernstige vorm van de aandoening geassocieerd met gezichtsverlies. Hoewel, verrassend, de inname van groenten, antioxidant vitamines en carotenoïden waren niet sterk gerelateerd aan de incidentie van beide vormen van LMD, fruit inname was zeker beschermend tegen de ernstige vorm van deze visie vernietigen ziekte. Drie porties fruit klinkt misschien als een hoop om elke dag te eten, maar papaya kan helpen dit doel te bereiken. Plakjes verse papaya toe te voegen aan je ’s ochtends ontbijtgranen, lunch yoghurt of groene salades. Snijd een papaja in de helft en vul met kwark, krab, garnalen of tonijnsalade. Voor een elegante maaltijd, plaatst plakjes verse papaya over een geroosterde vis.

Bescherming tegen reumatoïde artritis

Terwijl één studie suggereert dat hoge doses extra vitamine C maakt osteoartritis, een soort van degeneratieve artritis die optreedt bij het ouder worden, erger in proefdieren ander betekent dat vitamine C-rijke voedingsmiddelen, zoals papaya bieden mensen bescherming tegen inflammatoire polyartritis, een vorm van reumatoïde artritis die twee of meer gewrichten.

De bevindingen, gepresenteerd in de Annalen van de Reumatische Ziekten werden getrokken uit een studie van meer dan 20.000 onderwerpen en gericht op onderwerpen die inflammatoire polyartritis en soortgelijke proefpersonen die-artritis vrij bleef tijdens de follow-up periode ontwikkeld. Onderwerpen die de laagste hoeveelheden vitamine C-rijke voedingsmiddelen geconsumeerd werden meer dan drie keer meer kans op artritis dan degenen die de grootste hoeveelheden geconsumeerd ontwikkelen.

Papaja en groene thee Team Tot voorkomen prostaatkanker

De keuze om regelmatig te eten lycopeen-rijke vruchten, zoals papaya, en groene thee drinken kan een man risico op het ontwikkelen van prostaatkanker sterk verminderen, suggereert onderzoek gepubliceerd van de Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition (Jian L, Lee AH, et al.)

In deze case-control studie met 130 patiënten met prostaatkanker en 274 ziekenhuis controles, mannen drinken het meest groene thee bleken een 86% verminderd risico op prostaatkanker vergeleken te hebben, om die te drinken het minst.

Een soortgelijke inverse associatie gevonden tussen de mannen de consumptie van lycopeen-rijke vruchten en groenten zoals tomaten, abrikozen, roze pompelmoes, watermeloen, papaja en guave. Mannen die het meest genoten van deze voedingsmiddelen waren 82% minder kans op prostaatkanker hebben in vergelijking met die in beslag zijn zachtst lycopeen-rijke voedingsmiddelen.

Regelmatige consumptie van zowel groene thee en voedingsmiddelen die rijk zijn aan lycopeen resulteerde in een synergistisch beschermend effect sterker is dan de bescherming die hetzij de onderzoekers ook opgemerkt.

Praktische tips: Maak er een gewoonte van het drinken van groene thee en het eten van lycopeen-rijke voedingsmiddelen.

Neem een kwart van ijsthee groene thee om te werken en genieten van de hele dag of neem het mee naar de sportschool om bescherming van de prostaat te bieden, terwijl het aanvullen van vloeistoffen na de training.
Pak een hersluitbaar zakje van abrikozen en amandelen in je koffer of sporttas voor een handige snack.
Begin uw ontbijt met een halve grapefruit of een glas papaya of guave sap.
Papaya toe te voegen aan elke smoothie of een fruitsalade of gebruiken als een heerlijke garnering voor vissen.
Voor een heerlijke zomer lunch, snijd een papaja in de helft, schep de zaadjes, bestrooi met limoensap en top met kwark, een blaadje munt fris en geroosterde amandelen.
Begin lunch of diner met een aantal pittige tomatensap op de rotsen met een twist van kalk. Snack op tomaten crostini: in de oven, toast volkoren brood tot knapperig, dan bovenkant met tomatensaus, kruiden, een beetje geraspte kaas en verwarm tot de kaas smelt.Top volkoren pasta met olijfolie, pijnboompitten, feta kaas en een rijke tomatensaus voor lunch of diner.

Hoe te kiezen en winkel

Als u wilt om ze te eten binnen een dag van aankoop, kiest papaja dat rood-oranje huid en zijn enigszins zacht aanvoelt. Degenen die flarden van de gele kleur zal een paar dagen duren om te rijpen.

Papaja’s die volledig groen  mogen niet worden gekocht, tenzij je ze van plan bent te koken , of tenzij u  groene papaja wilt gebruiken in een koude schotel, zoals een Aziatisch salade,

Als er een paar zwarte vlekken op het oppervlak zitten zal het  niet van invloed zijn op de smaak van de papaja’s, te vermijden die zijn gekneusd of overdreven zacht. Papaja’s zijn meer beschikbaar tijdens de zomer en herfst; U kunt echter meestal ze te kopen gedurende het hele jaar.

Papaja die gedeeltelijk geel zijn moeten op kamertemperatuur waar ze rijpen in een paar dagen worden gelaten. Als u wilt dit proces te versnellen, plaats ze in een papieren zak met een banaan. Rijpe papaja’s moeten worden opgeslagen in de koelkast en verbruikt binnen één of twee dagen, zodat u kunt genieten van hun maximale smaak.

 

 

Papaya
Beoordeel deze pagina

Geef een reactie