Quinoa

 

quinoa

 

Gezondheid voordelen van … quinoa

Een compleet eiwit en fantastische tarwe  alternatief, is de vraag naar quinoa sterk gestegen in de afgelopen jaren. Voedingsdeskundige.

Een introductie tot quinoa

Quinoa, uitgesproken als ‘scherp-wa’ is een grote tarwe-vrij alternatief voor zetmeelrijke granen. Er zijn twee soorten: de rode en romig wit. Beide types zijn licht bitter wanneer gekookt en open te stellen voor kleine witte krullen (zoals een staart) zoals ze verzachten vrijgeven.
Geteeld in Zuid-Amerika (Peru, Chili en Bolivia) voor duizenden jaren, quinoa vormden de basisvoedsel van de Inca’s en hun nakomelingen. In de afgelopen jaren, hebben fijnproevers in het aangekondigd als een superieur alternatief voor tarwe, couscous en rijst bulgur. Hoewel het bezet vaak gelijkaardige rol van deze korrels in gerechten, quinoa eigenlijk in dezelfde familie als bieten, snijbiet en spinazie.

Nutritional hoogtepunten …

Met tweemaal het eiwitgehalte van rijst of gerst, quinoa is ook een zeer goede bron van calcium, magnesium en mangaan. Het bezit ook een goede niveaus van verschillende B-vitaminen, vitamine E en voedingsvezels.
Gekookte quinoa zaden worden pluizig en romig, maar behoudt een lichte crunch. Het heeft een delicate en subtiele nootachtige smaak, veelzijdig voor het ontbijt (als granen), lunch (als salade) of diner (als een kant).
Quinoa is een van de minst allergene van alle korrels, wordt tegen een zeer tarwevrije keuze. Zoals boekweit, quinoa een uitstekend aminozuurprofiel, want het bevat alle negen essentiële aminozuren waardoor het een complete eiwitbron. Quinoa is dan ook een uitstekende keuze voor veganisten die misschien moeite hebben om voldoende eiwitten te krijgen in hun voeding.

onderzoek

Quinoa is rijk aan anti-inflammatoire fytonutriënten, die potentieel nuttig zijn voor de menselijke gezondheid bij de preventie en behandeling van de ziekte maken. Quinoa bevat kleine hoeveelheden van het hart gezonde omega-3-vetzuren en in vergelijking met gewone graangrassen een hoger gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetten.
Als een compleet eiwit, quinoa bevat alle negen essentiële aminozuren – inclusief de ongrijpbare lysine en isoleucine zuren, die de meeste andere granen ontbreken. Nature rijk aan voedingsvezels, quinoa is een langzaam verteerd koolhydraten, waardoor het een goede low-GI optie.

Hoe om te selecteren en op te slaan

Zorg ervoor dat er geen scheuren of gaten in het pakket van quinoa u koopt vocht kan de versheid van het graan beïnvloeden. Bewaar in een luchtdichte verpakking en bewaar het op een koele, droge plek waar het kan duren voor enkele maanden.

SafetySpicy groente & quinoa laksa

Bij het koken quinoa, de verbinding die bedekt de zaden (saponinen) een schuim ontstaat. Deze saponinen geven quinoa een licht bittere smaak. Het beste is om alle overgebleven saponines op de quinoa vacht te verwijderen; grondig wassen van de zaden voor het koken door ze in een zeef en draaien ze onder koud water. Zodra je het goed hebt gespoeld, kan het worden gekookt zoals rijst. Het zal een aantal keer het oorspronkelijke formaat te breiden tijdens het koken.

ethische overwegingen

Quinoa is veel discussie gegenereerd in de afgelopen jaren. Sinds het ervaren van een snelle stijging van de vraag, is de binnenlandse kosten van de productie ook sterk gestegen, met de lokale Andes bevolking niet in staat om dit te bekostigen en ingevoerde junk food die meer budget-vriendelijk. Land dat ooit groeide een veelheid van verschillende gewassen zijn nu gewijd quinoa velden. Onze goedbedoelde gezondheid doelen kunnen onbewust rijden ongunstige voorwaarden voor lokale telers.

 

Quinoa
Beoordeel deze pagina

Geef een reactie