Voldoende water drinken

Water drinken

Water valt natuurlijk niet onder superfood maar veel mensen onderschatten het belang van genoeg water drinken wel.
Water is zelfs één van de belangrijkste levensbronnen van het menselijke lichaam, het bestaat immers merendeel uit water (60-75%)
Superfood zorgt er voor dat je lichaam voldoende voedingstoffen heeft om gezond en fit te zijn. Maar naast voedingsstoffen zijn afvalstoffen ook een belangrijke factor om fit en gezond te kunnen leven. Omdat water belangrijk is voor de afvoer van gifstoffen, willen we water toch benoemen op onze website.

Water om te kunnen transpireren (zweten)

Een deel van het water in ons lichaam word gebruikt om te zweten, zweten doet je lichaam om af te koelen wanneer het druk is en dus warmer word.
Naast water zweet je ook wat afvalstoffen en zout uit, het is dus belangrijk veel water te drinken wanneer men veel zweet. Bij hoge inspanning kan een menselijk lichaam wel meer dan 2 Liter per uur transpireren! Zo drinken topsporters die lange sessies maken soms wel meer dan 10 Liter water per dag.

Water voor urineren

Om voldoende te kunnen plassen is genoeg water drinken een must. Je zult het ongetwijfeld al weten of zijn opgevallen, dat als je weinig gedronken hebt (bijvoorbeeld ochtends als je net wakker bent) Je urine donker van kleur is. Dit komt omdat je lichaam je kleine boodschap gebruikt om zich van afvalstoffen te ontdoen. Als je niet genoeg drinkt is je urine donker van kleur, drink je voldoende? Dan is je plas bijna doorzichtig als water.
Het is dus makkelijk te zien op het toilet; Drink je genoeg water op een dag dan is je urine vrijwel kleurloos, is het donker? Meer water drinken!

Hoeveel water per dag

Een stel regel is dat een mens ongeveer 1 Liter water moet drinken per 30 Kilogram lichaamsgewicht.
Daarnaast moet er voor elke glas alcohol een zelfde hoeveelheid extra water gedronken worden.
Is het erg warm of transpireer je veel door sporten of dergelijke inspanningen? Drink voor elk uur zware inspanning zeker een liter water extra.
Onthoud, met water drinken is te veel beter als te weinig! Je lichaam gebruikt wat het nodig heeft en de rest word afgevoerd naar de blaas, ook hiermee worden afvalstoffen in afgevoerd!

Drink water niet te snel

Bij zware inspanningen of erg warm weer is het belangrijk dat je niet te snel drinkt!
Natuurlijk kun je wel eens 1-2 glazen water “achterover slaan”, maar drink bijvoorbeeld nooit een 1.5 Liter fles in een kloek leeg.
Buiten dat te snel/veel koud drinken gevaarlijk is voor bijvoorbeeld je hersenen (Koud water zorgt voor uitzetting en te snelle uitzetting kan gevaarlijk zijn voor haarvaatjes in je hersenen) heeft je lichaam ook een bloedsuiker gehalte. Omdat water vrijwel direct word opgenomen is je bloedbaan is te snel grote hoeveelheid water drinken levensgevaarlijk!

Water maar ook zout

Om water vast te kunnen houden heeft je lichaam zout nodig. Veel zout is erg slecht voor onder andere je nieren en bij gezond eten heeft een mens eigenlijk geen extra zout nodig! Ben bewust met je zout gebruik, veel zout is schadelijker als men denkt.. MAAR wanneer het erg warm is of je veel transpireert heeft je lichaam wel wat extra zout nodig! Dit voorkomt uitdroging en is dus erg belangrijk voor mensen die veel transpireren! Helaas is keukenzout erg ongezond, overweeg om bijvoorbeeld Himalaya Zout te gebruiken dit is veruit het gezondste zout! Zout word al gebruikt vanuit de oudheid om te conserveren en eten op smaak te brengen. De laatste jaren is alleen steeds meer bewezen hoe ongezond zout wel niet is. Het verhoogd je bloeddruk en vergroot de kans op hart en vaatziektes.
Gelukkig is er Himalaya Zout welke spoorelementen en mineralen zoals calcium, kalium, magnesium, zwavel, zink en ijzer bevat.
Zo heb je minder nodig voor de zelfde smaak en daarnaast is het ook nog eens veel gezonder.
Heb je geen geld voor duur Himalaya Zout? Let er dan op dat je in ieder geval natuurlijk zout gebruikt. Zo is zeezout al vele malen minder ongezond dan normaal “tafelzout”.

 

Voldoende water drinken
Beoordeel deze pagina

One Response to Voldoende water drinken

  1. Uitdroging schreef:

    Goed artikel!
    Erg belangrijk, vooral voor ouderen en baby’s
    Helemaal in de zomer

Geef een reactie